EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Feb 212018
 

Ter versterking van de afdeling HR zoeken wij een enthousiaste en daadkrachtige:

HR Adviseur
Standplaats: Nieuwegein
36 uur per week

Wat houdt de functie in?
Wat de functie inhoudt weet jij, als ervaren HR-adviseur, als geen ander. Je hebt een proactieve en ondersteunende adviesfunctie op HR-gebied. Je richt je op een goede rolverdeling tussen managers en medewerkers en van daaruit begeleid je managers en senioren bij personele en organisatorische aangelegenheden. Je realiseert vanuit jouw deskundigheid. Je zorgt voor vertrouwen van jouw collega’s zodat er bruggen gebouwd worden en er in verbinding samengewerkt wordt aan de ontwikkeling van het individu, de teams en daarmee WIL als geheel.

Wat zijn je werkzaamheden?

  • Je bent hét aanspreekpunt binnen HR en geeft op zowel operationeel als tactisch niveau brede advisering aan managers en medewerkers.
  • Je geeft advies over in-, door- en uitstroom van personeel, voor zowel vast als flexibel personeel.
  • Je adviseert over personeelsbeleid, rechtspositieregelingen en arbeidsvoorwaarden.
  • Je draagt strategisch bij aan de HR-visie en lange termijn ontwikkeling binnen WIL.
  • Je ontwikkelt HR-instrumenten en -beleid.
  • Je bent in samenwerking met de arbodienst een stevige adviseur en regievoerder bij ziekteverzuim.
  • Je coördineert en evalueert diversen HR-projecten en -werkzaamheden.
  • Je geeft advies bij arbeid juridische vraagstukken.
Wie zoeken wij?
We zoeken een ervaren HR-adviseur. Niemand maakt jou wat wijs en tegelijkertijd wil je jezelf blijven ontwikkelen. Je bent gedreven, oprecht en toegewijd en handelt met lef en vanuit jouw professie omdat je samen met collega’s het verschil wilt maken. Je bent positief kritisch, kunt reflecteren en bent oplossingsgericht. Je pakt graag aan, het glas is half vol en je denkt altijd mee in mogelijkheden en scenario’s. Hierbij ben je in staat om te anticiperen op wat op de langere termijn nodig is voor medewerkers en organisatie, met inachtneming van de opdracht en ambitie van de organisatie.

Je beschikt over minimaal hbowerk– en –denkniveau en hebt 3 jaar aantoonbare werkervaring als HR-adviseur. Het werkveld van WIL heeft jouw interesse. Je bent een ‘stevige’ persoonlijkheid, je hebt uitstekende plan- en organisatievaardigheden en je bent nauwkeurig. Door je kennis, kunde en je communicatie overtuig je. Je beschikt over coachende vaardigheden en richt je in advisering op het voeren van ‘het goede gesprek’. Je bent flexibel en je wilt graag werken in een jonge organisatie waar nog veel te doen is. Kennis van de CAR-UWO is een pre.

Wat bieden wij?
Je werkt in een team wat nauw met elkaar samenwerkt en elkaar ondersteunt waar nodig. Je krijgt de vrijheid om jouw expertise optimaal in te zetten. WIL kent goede arbeidsvoorwaarden conform de CAR-UWO. De functie is ingedeeld in schaal 10. Afhankelijk van je kennis en ervaring bedraagt je salaris minimaal € 2.795,- en maximaal € 4.225,- bruto per maand op basis van een fulltime werkweek (36 uur). Naast een bruto maandsalaris ontvang je vakantiegeld, eindejaarsuitkering, levensloopbijdrage en 2 bovenwettelijke verlofdagen in de vorm van een individueel keuzebudget (IKB). Je bepaalt zelf hoe en waaraan je het IKB wilt besteden. Werkdagen en werktijden zijn flexibel in te delen. De aanstelling is in eerste instantie voor de duur van 1 jaar met de intentie tot omzetting naar een vaste aanstelling bij een goede beoordeling na deze periode.

Procedure
Is deze functie jou op het lijf geschreven? Stuur dan vóór 28 februari 2018 jouw cv en motivatiebrief naar sollicitaties@wil-lekstroom.nl o.v.v. ‘HR-adviseur’. Voor vragen kun je contact opnemen met Dominique Roost, HR-adviseur, via 030 – 7022 373 of Helmi Rutten, manager HR, 030 – 7022 484. Mailen kan ook naar sollicitaties@wil-lekstroom.nl. Kijk op www.wil-lekstroom.nl voor meer informatie over onze organisatie.

De sollicitatieprocedure bestaat uit twee gesprekken met onze selectiecommissie. De eerste gespreksronde staat gepland op 5 en 7 maart in de middag.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Match criteria: Goverment Administration, HRM, 40 hours, Prov. Utrecht, Non

Company name: Stepstone NL

click here for more details and apply to position

SIMILAR JOBS ( NEWEST )
JOB INTERVIEW
Tipical Questions
“Please give me an example of a time when you had a problem with a supervisor/co-worker and how you approached the problem.” “I think that the hardest thing about work isn’t the work, it’s the people at work,” Teach says. Most employees have a problem with a supervisor or co-worker at some point in their career. How they handle that problem says a lot about their people skills. If you can explain to the interviewer that you were able to overcome a people problem at work, this will definitely help your chances of getting the job, he says.
Questions to ask
What constitutes success at this position and this firm or nonprofit? This question shows your interest in being successful there, and the answer will show you both how to get ahead and whether it is a good fit for you.