EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Feb 182018
 

Ben jij in staat mensen te motiveren en te ontwikkelen? Heb jij de scherpte en een visie die nodig is om een afdeling verder te brengen? En zorg jij er samen met jouw team voor dat de best mogelijke kwaliteit behaald én behouden wordt? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 

Supervisor Productie en Logistiek

V/M – Meppel

Hoe ziet je dag eruit?
Als Supervisor ben je verantwoordelijk voor het dagelijks realiseren van de gevraagde productieplanning, voor de kwaliteit van het geleverde werk en het continu verbeteren. Je bent resultaatgericht en je vindt het leuk om mensen te inspireren en stimuleren. 

Verder behoren tot je werkzaamheden:

  • Het zorgen voor een optimale personeelscapaciteit, beslissingen nemen ten aanzien van de inzet van medewerkers;
  • Het houden van functionerings-, beoordelings-, loopbaan- en verzuimgesprekken;
  • Actief bouwen aan een routine, samen met je team, om dag in dag uit de werkprocessen verder te verbeteren;
  • De verantwoording draagt voor het personeelsbeleid. Jij coacht jouw medewerkers (zo’n 25 à 30) zo, dat zij zich zowel individueel als in teamverband nog verder ontwikkelen;
  • Je participeert actief in verbeteringsprojecten (bijv. een Kaizen);
  • Toezien op de opvolging van o.a. de ARBO- en milieurichtlijnen;
  • Geregeld houden van werkbesprekingen. Zowel met jouw team als met jouw collega-Supervisors en ondersteunende afdelingen.

Als Supervisor ben je werkzaam in een aangepaste 3-ploegendienst. Eens per 5 weken werk je 1 week in de nachtdienst. 

Hoe ziet jouw profiel eruit?
Een leidinggevende die gedreven is om de resultaten te verbeteren en energie krijgt van het ontwikkelen van zijn team. Je bent in staat om structuur te brengen en durft beslissingen te nemen. De volgende kenmerken passen bij jou: initiatief nemen, beslissingen durven nemen en coachen. Verder beschik je over een afgeronde HBO opleiding. 

Waar ga je werken?
Werken bij Scania betekent werken in een dynamische en informele omgeving. Scania Production Meppel is verantwoordelijk voor het lakken van kunststof cabine- en chassisonderdelen die geleverd worden aan de Europese assemblagefabrieken van Scania in Zwolle, Angers (F) en Södertalje (S). Een zeer boeiend proces waar jij je ei in kwijt kan als het gaat om het verbeteren van het proces en het ontwikkelen van je team. Ruim 650 medewerkers zijn betrokken en werken iedere dag met trots aan het beste transportproduct ter wereld. 

Bekijk onze bedrijfsfilm voor een eerste impressie

Wat bieden we je?
Naast een marktconform salaris en ploegentoeslag van 17,4%, 27 vakantiedagen, 13 ADV dagen waarvan 4 dagen vrij opneembaar en een kwartaalbonus oplopend tot maximaal €500,- bieden wij jou goede opleidings- en ontwikkelmogelijkheden. In de eerste instantie bieden wij jou een jaarcontract met de intentie om dit om te zetten in een aanstelling voor onbepaalde tijd. 

Vind je dit interessant? 
Stuur je cv en motivatiebrief in door op de sollicitatiebutton te klikken. Voor vragen omtrent de procedure kun je contact opnemen met Geert Aulbers (hoofd HR&SPS), bereikbaar op 038 497 6831. 

Match criteria: Automotive, Logistics & supply chain, Manufacturing, 40 hours, Prov. Drenthe, Non

Company name: Stepstone NL

click here for more details and apply to position

SIMILAR JOBS ( NEWEST )
JOB INTERVIEW
Tipical Questions
“Please give me an example of a time when you had a problem with a supervisor/co-worker and how you approached the problem.” “I think that the hardest thing about work isn’t the work, it’s the people at work,” Teach says. Most employees have a problem with a supervisor or co-worker at some point in their career. How they handle that problem says a lot about their people skills. If you can explain to the interviewer that you were able to overcome a people problem at work, this will definitely help your chances of getting the job, he says.
Questions to ask
What have you enjoyed most about working here? This question allows the interviewer to connect with you on a more personal level, sharing his or her feelings. The answer will also give you unique insight into how satisfied people are with their jobs there. If the interviewer is pained to come up with an answer to your question, it’s a big red flag.