EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Feb 182018
 

GREEFA is marktleider in sorteertechnologie. Wij innoveren en produceren high-tech sorteermachines en bijbehorende randapparatuur voor groente en fruit. Alle technologieën, hardware en software worden in eigen huis ontwikkeld en gebouwd.
 

Ter versterking van ons team Service Binnendienst zijn wij op zoek naar een enthousiaste en vakkundige

 

Helpdeskmedewerker (technisch)

Functie-inhoud
Als helpdeskmedewerker geef je technische support aan onze klanten, dealers en monteurs over onze sorteerinstallaties en bijbehorende randapparatuur. Je krijgt te maken met een diversiteit aan vragen, verzoeken en storingen. De meldingen die binnen komen betreffen machinebesturing en software issues. Het is belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen en op basis van je technisch inzicht urgente problemen te onderkennen. Je registreert de binnengekomen gesprekken en de uitvoering. Ook verzorg je technische trainingen aan klanten, dealers en collega’s aan de hand van bestaande handleidingen.

Functieprofiel

  • Afgeronde HBO-opleiding richting techniek (Elektrotechniek, Mechatronica of Technische Informatica)
  • Kennis van PLC en PC techniek
  • Relevante werkervaring in een soortgelijke functie
  • Goede beheersing van de Nederlandse, Duitse en Engelse taal (in woord en geschrift)
  • Uitstekende communicatieve en analytische vaardigheden
  • Servicegericht en klantvriendelijk
  • Ondernemend en stressbestendig
  • Reisbereidheid van 10% om (internationale) klanten on-site te ondersteunen

Wij bieden
Het betreft een fulltime functie met uitzicht op een vaste baan. Je werkt in een informeel familiebedrijf waar je met veel voldoening je vak kunt uitoefenen. Wij bieden je aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden met een salaris dat past bij een uitdagende baan. Op jaarbasis bedraagt het aantal vakantiedagen 25 en zijn er 13 ADV dagen. Je geniet veel afwisseling, vrijheid en verantwoordelijkheid. Bovendien stimuleren wij je persoonlijke ontwikkeling door interne en externe opleidingen, zodat jij altijd op topniveau presteert.

Meer informatie
Voor nadere inlichtingen kun je contact opnemen met het hoofd van de afdeling, Arthur van der Steen, e-mail avandersteen@greefa.nl, tel. nr. 0345-578100, of René van Baardwijk, personeelsfunctionaris, tel 0345-578100.

Solliciteren op de functie van Helpdeskmedewerker
Je kunt rechtstreeks solliciteren via onze sollicitatiepagina of per email naar pz@greefa.nl.
 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Trefwoorden: Technisch Helpdeskmedewerker, Servicedesk Medewerker, Medewerker Technische Helpdesk, Support Medewerker, Servicedeskmedewerker, Elektrotechniek, Mechatronica, Technische Informatica
 

Match criteria: Production, ICT, Electric engineering, Mechanical engineering, Process Management, 40 hours, Prov. Gelderland, Non

Company name: Stepstone NL

click here for more details and apply to position

SIMILAR JOBS ( NEWEST )
JOB INTERVIEW
Tipical Questions
“Please give me an example of a time when you had a problem with a supervisor/co-worker and how you approached the problem.” “I think that the hardest thing about work isn’t the work, it’s the people at work,” Teach says. Most employees have a problem with a supervisor or co-worker at some point in their career. How they handle that problem says a lot about their people skills. If you can explain to the interviewer that you were able to overcome a people problem at work, this will definitely help your chances of getting the job, he says.
Questions to ask
What have you enjoyed most about working here? This question allows the interviewer to connect with you on a more personal level, sharing his or her feelings. The answer will also give you unique insight into how satisfied people are with their jobs there. If the interviewer is pained to come up with an answer to your question, it’s a big red flag.