EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Feb 082018
 

(aandachtsgebied online)

Functie-inhoud:
De afdeling marketing, klantrelaties & communicatie is flink in beweging. En om die beweging richting te geven, hebben we jou nodig!

Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van marketingcommunicatie werkzaamheden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan campagnes rondom de introductie van nieuwe behandelcentra.

Verder houd jij je -vanuit het online aandachtsgebied- onder andere bezig met het opzetten, beheren en doorontwikkelen van diverse websites, het opzetten en versturen van e-mail nieuwsbrieven en het verzorgen van het interne (digitale) nieuwsbulletin. Daarnaast ondersteun je de adviseurs bij projecten en ben je binnen de afdeling aanjager op het gebied van digitale/social media en de toepassing hiervan binnen de marketing- en communicatiecampagnes. Jij bent onze content queen/king en houdt onze contentkalender actueel. Verder word jij mede verantwoordelijk voor het digitaliseren van de huidige patiënten-folderlijn in onze up-to-date ‘St.Anna Zorgt’-app.

Functie-eisen:
Wij zijn op zoek naar een kandidaat met een afgeronde HBO opleiding, zoals Digitale Communicatie, aangevuld met 2 jaar werkervaring in soortgelijke functie en/of ervaring met een Content Management Systeem.

Je hebt innovatieve ideeën en brengt veranderingen teweeg die tot een concreet resultaat leiden. Bovendien ben je proactief ingesteld en heb je affiniteit met digitale/social media. Je bent scherp! Je kunt goed plannen en werkt ook onder tijdsdruk accuraat. Je werkt en denkt klantgericht, hebt oog voor detail en vindt het oplossen van problemen en knelpunten een uitdaging.

Arbeidsvoorwaarden:
Wij zijn op zoek naar een energieke en gedreven collega voor 36 uur per week.

Salariëring vindt plaats conform de Cao Ziekenhuizen. De functie is ingeschaald in salarisschaal 45 (min. € 2102 – max. € 3012 bruto per maand obv een werkweek van 36 uur). Inschaling vindt plaats op basis van kennis en ervaring.

Wij bieden al onze medewerkers een meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden, dat ruimte biedt aan jouw individuele wensen. Denk bijvoorbeeld aan een fietsplan, verlof sparen of kopen, en een regeling studiekosten. Daarnaast is er aandacht voor vakverbreding en persoonlijke ontwikkeling.

Onze organisatie:
De St. Anna Zorggroep is actief in de regio Geldrop en Eindhoven en wordt gevormd door het St. Anna Ziekenhuis, medisch sportgezondheidscentrum TopSupport en Ananz. Tot Ananz behoren de woonzorgcentra Akert en Berkenheuvel in Geldrop en woonzorgcentrum Nicasius in Heeze. Ananz levert een breed pakket aan verpleeg- en verzorgingshuiszorg, vooral voor de regionale markt.

Onze passie is het bevorderen van de gezondheid en kwaliteit van leven van ieder mens, in iedere levensfase. Anna wil een partner zijn, een goede buur. Iemand die altijd klaar staat. We zoeken op persoonlijke wijze en samen met onze patiënten en cliënten naar de beste oplossing. Ook als die niet meteen voor de hand ligt.

Informatie:
Voor informatie betreffende deze functie mag je contact opnemen met Rian Peeters, Hoofd marketing, klantrelaties & communicatie (a.i.), telefoon 040 – 286 4661 of met Iris van Rooij, recruiter AnnaWerkt-Select, telefoon 040-286 4743.

Spreekt deze vacature je aan?
Dan nodigen wij je van harte uit te reageren t/m maandag 19 februari 2018 via de ‘Solliciteer’ button. Je motivatiebrief mag je richten aan Rian Peeters.

De 1e sollicitatiegesprekken staan gepland op woensdagmiddag 28 februari vanaf 13 uur. De 2e ronde gesprekken staan gepland op donderdagmiddag 8 maart vanaf 14 uur.

Om in dienst te treden bij het St. Anna Zorggroep, vragen wij je vooraf een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Trefwoorden: Vacature, Fulltime, Eindhoven, Medewerker MarCom, Online communicatie.

Match criteria: Medical Practice, ICT, Researcher, Advertising, 40 hours, Prov. North Brabant, Non

Company name: Stepstone NL

click here for more details and apply to position

SIMILAR JOBS ( NEWEST )
JOB INTERVIEW
Tipical Questions
Why Is There A Gap In Your Work History? Employers understand that people lose their jobs and it's not always easy to find a new one fast. When answering this question, list activities you'??ve been doing during any period of unemployment. Freelance projects, volunteer work or taking care of family members all let the interviewer know that time off was spent productively.
Questions to ask
What is the single largest problem facing your staff and would I be in a position to help you solve this problem? This question not only shows that you are immediately thinking about how you can help the team, it also encourages the interviewer to envision you working at the position.