EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Feb 032018
 

Bij logistiek ging het altijd al om het vinden van oplossingen waarmee de wereld beter werkt.  
Maar hoe is UPS de grootste pakketdienst ter wereld en een wereldleider in supply chain services geworden?  
Het begon allemaal in 1907 toen een ondernemende 19-jarige een visie had die zich ontwikkelde tot een miljardenbedrijf. Sindsdien heeft de groei van ons bedrijf ons van fietskoeriersdiensten en bezorgingen aan de detailhandel naar wereldwijd vrachtvervoer en webgebaseerde tracking en innovatieve financiële en verzendingsdiensten geleid. In de kern van dit alles ligt toewijding aan onze mensen, onze klanten en de gemeenschap waarin we werken. 

Jobomschrijving:

Binnen UPS zijn we continu bezig om de beste service provider ter wereld te blijven.
Voordat onze pakketjes bezorgd kunnen worden, dienen deze gesorteerd en ingeladen te worden in de trucks. Een erg verantwoordelijke taak, die het succes van UPS kan maken of breken. Voor dit proces zijn we op zoek naar een gedreven, analytische supervisor met sterke sociale vaardigheden en communicatie skills. Ben jij dit? Reageer dan snel op onderstaande vacature !
 
Wat doe je op een dag?
• Je bent verantwoordelijk voor de organisatie van de logistieke processen op het center in
        Apeldoorn.
• Je werkdag begint om 13:00 uur en eindigt rond 21:00.
• Je team bestaat uit drie teamleiders, die direct aan jou rapporteren; zelf rapporteer je direct
        aan de Center Manager.
• Je bent verantwoordelijk voor de naleving van UPS procedures binnen je center en hebt veel
        contact met je medewerkers om een goede relatie en vertrouwensband te creëren.
• Je bent klantgericht en ‘Service’ is je #1 motivatie. Om deze service te garanderen werk je
        samen met je team, andere supervisors en het management. 

Vereist profiel:

• We zoeken een serieuze, enthousiaste collega die zijn team kan motiveren om volgens onze
        regels en procedures de gestelde doelen te behalen.
• Ervaring in de logistieke sector is een pré.
• Daarnaast kun je de juiste strategie bepalen, projecten leiden en doelstellingen opvolgen.
• Je hebt goede coördinatie-, onderhandelings- en communicatie skills.
• We zijn een internationale organisatie, dus we verwachten van je dat je in ieder geval
        Nederlands en Engels spreekt.
Soort dienstverband: Voltijd 

Wat wij bieden:

Wij dagen voortdurend al onze teamleden uit om de volgende stap te zetten in hun carrière.  
Omdat we weten dat een stapje meer voor onze klanten betekent dat we op het juiste moment het juiste talent op de juiste plek moeten hebben.  
Hier bij UPS gaan we er prat op dat wij kansen bieden die voldoening geven en die je overal kunnen brengen waar je maar wilt. Je krijgt de vrijheid om je eigen carrièrepad uit te stippelen, terwijl je gaandeweg de tools krijgt die je nodig hebt om binnen het bedrijf door te groeien. Onze programma’s helpen je inzicht te krijgen in onze bedrijfsactiviteiten en bieden je talloze kansen op elk niveau van de organisatie – ongeacht de richting die je kiest voor jouw carrière. 

Match criteria: Logistices and Supply Chain, Logistics & supply chain, Manufacturing, 40 hours, Prov. Gelderland, Non

Company name: Stepstone NL

click here for more details and apply to position

SIMILAR JOBS ( NEWEST )
JOB INTERVIEW
Tipical Questions
“Please give me an example of a time when you had a problem with a supervisor/co-worker and how you approached the problem.” “I think that the hardest thing about work isn’t the work, it’s the people at work,” Teach says. Most employees have a problem with a supervisor or co-worker at some point in their career. How they handle that problem says a lot about their people skills. If you can explain to the interviewer that you were able to overcome a people problem at work, this will definitely help your chances of getting the job, he says.
Questions to ask
What have you enjoyed most about working here? This question allows the interviewer to connect with you on a more personal level, sharing his or her feelings. The answer will also give you unique insight into how satisfied people are with their jobs there. If the interviewer is pained to come up with an answer to your question, it’s a big red flag.