EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Dec 122017
 

Belastingdienst

Reageren voor 6 januari
Vacaturenummer 922305

Functieomschrijving
De Belastingdienst is in beweging. En beweging betekent verandering. Ben jij in staat om ons te informeren over de (ingrijpende) consequenties van die beweging en verandering? Draag jij bij aan de daadwerkelijke realisatie van reportingproducten die de organisatie kan verbinden met de huidige en toekomstige ontwikkelingen? Ben jij de nieuwe senior rapportage-analist van het organisatieonderdeel data & analytics van de Belastingdienst? 

Het organisatieonderdeel data & analytics wil de dienstverlening van de Belastingdienst verbeteren en optimaliseren door de unieke data waarover de organisatie beschikt te analyseren en te profilen. Daarnaast is het organisatieonderdeel verantwoordelijk voor data-management, fraudedetectie en de ontwikkeling van reportingproducten. 

In jouw rol van senior rapportage-analist speel je een rol van betekenis in de ontwikkeling van die reportingproducten, waarmee het management van de Belastingdienst de organisatie stuurt op weg naar de toekomst. Uiteraard is het dan noodzakelijk om andere organisatieonderdelen mee te nemen in de ontwikkeling van die (met name) nieuwe dashboards en interactieve factsheets en de verbetering van de bestaande: jij bent de schakel tussen onze analisten en de omgeving waarin én waarvoor wij onze werkzaamheden verrichten. 

Als senior rapportage-analist én expert op het gebied van de visualisatie van managementinformatie vertaal je functionele vragen en verzoeken in oplossingen en weet je de organisatie hierin mee te nemen. Je stelt impactanalyses op die inzicht geven in het belang van die oplossing, de technische haalbaarheid ervan en de benodigde tijd om die te realiseren. Je stelt functionele en technische ontwerpen op en je levert je bijdrage aan de ontwikkeling van de datalagen die onder de reports liggen. Je neemt deel in meerdere in- of externe projecten waarin je meestal de rol van techlead-reporting vervult en collegas coacht. Én om dit allemaal te realiseren beschik je over state-of-the-art-tooling en platformen zoals SAS en Teradata.

Functie-eisen

  • Je hebt een wo-diploma bij voorkeur in de richting van bedrijfskundige informatica, bedrijfseconomie of procesmanagement.
  • Je beschikt over minimaal 3 jaar recente en aantoonbare ervaring in een rol als MI- of BI-consultant of als senior rapportage analist bij voorkeur binnen een bestuurlijke informatie of management informatie omgeving
  • Je hebt aantoonbare kennis van SAS-VA, SAS EG of vergelijkbare tooling.
  • Je hebt kennis van Agile en ETL.

Jouw competenties?
resultaatgerichtheid
flexibiliteit
organisatiesensitiviteit
klantgericht
plannen en organiseren
oordeelsvorming

Wat vinden we nog meer belangrijk? 
Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk en je kunt anderen meenemen in en zo nodig overtuigen van jouw inhoudelijke gedachten en ideeën. En dat kun je op zowel operationeel als strategisch niveau. Je kunt goed samenwerken en bent dan ook bij uitstek een teamspeler die niet alleen de ontwikkelaars, maar ook het management kan meenemen in de reporting(producten). Én je voelt je als een vis in het water in een omgeving die nog volop in ontwikkeling is en in een functie die je in belangrijke mate zelf vorm kan geven.

Arbeidsvoorwaarden

  • Salarisniveau: schaal 12
  • Maandsalaris: Min €3.560 – Max. €5.292 (bruto)
  • Dienstverband: Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)
  • Minimaal aantal uren per week: 36
  • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.
Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn. En we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen aanstelling.

Bijzonderheden
Informatie over de selectieprocedure:

De eerste gesprekken zijn op 17 januari 2018. 
De tweede gesprekken zijn op 23 januari 2018.
Het assessment zal plaatsvinden op 2 februari 2018.

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand, waarna jouw sollicitatie conform geldende afspraken in beschouwing wordt genomen. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die beschikking mee.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Een (online) voorselectietest of een assessment maakt deel uit van het sollicitatieproces (uitgezonderd interne horizontale kandidaten). Het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken, kan deel uitmaken van het sollicitatieproces.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de ‘Solliciteer’ button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Trefwoorden: Vacature, Fulltime, Utrecht, informatie-analist, business intelligence

Match criteria: Goverment Relations, Goverment Administration, Information Technology (ICT), Job, Controller, 40 hours, Bachelor, Prov. North Holland, Prov. Utrecht, Dutch, Non

Company name: Stepstone NL

click here for more details and apply to position

SIMILAR JOBS ( NEWEST )
JOB INTERVIEW
Tipical Questions
Have You Ever Had A Supervisor Challenge A Decision? Interviewers are looking for an answer that shows humility--??and the ability to take direction. The anecdote should be telling, but it'??s the lesson learned, not the situation, that could land you the job.
Questions to ask
Can you tell me about the team I’ll be working with? Notice how the question is phrased; it assumes you will get the job. This question also tells you about the people you will interact with on a daily basis, so listen to the answer closely.